Plastira Lake - Elati Pertouli Meteora Trikala Greece Ελάτη Περτούλι Μετέωρα Κάμερα

Plastira Lake

Ο γύρος της λίμνης Πλαστήρα
Θα περάσετε από τα χωριά Κερασιά - Κρυονέρι - Πεζούλα - Φυλακτή - Νεοχώρι - Μπελακομύτη - Μούχα - Καστανέα - Λαμπερό. Τη Nεράιδα, κτισμένη στα 1.200μ. υψόμετρο πάνω από τη λίμνη, για ν' αγναντέψετε τον Θεσσαλικό κάμπο. Την Ανατολική και τη Δυτική Αργιθέα. Θα περάσετε από μέρη σπάνιας ομορφιάς με παλιές πέτρινες εκκλησίες, νερόμυλους, τοξωτά γεφύρια και κεφαλόβρυσα.

Βοτανικός Κήπος
Τον συναντάμε 35χλμ. από την Καρδίτσα, μεταξύ Καλυβίων Πεζούλας και Νεοχωρίου, 2χλμ. πριν από το Νεοχώρι και περίπου 500μ. αριστερά από τον κεντρικό δρόμο. Καταλαμβάνει έκταση 10 στρεμμάτων, είναι ενταγμένος στη συνολική προσπάθεια αειφόρας οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει απόθεμα σπόρων και φυτών απ' όλα τα είδη της χλωρίδας της περιοχής και, παράλληλα, να λειτουργήσει ως υπαίθριο «εργαστήριο» για την εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών. Είναι ανοιχτός καθημερινά και για την καλύτερη ξενάγηση των επισκεπτών χωρίζεται σε τμήματα. Ένα τμήμα καταλαμβάνει ο θαμνότοπος, άλλο αναπαράσταση των οικοσυστημάτων της περιοχής και των ζωνών βλάστησης, τρίτο το φυτώριο με φλαμουριές και έλατα, τέταρτο ο υγρότοπος με υδροχαρή δενδρώδη βλάστηση και υδρόβια φυτά, άλλο τα αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Στο βοτανικό κήπο μπορείτε να θαυμάσετε τα φυτά, να αγοράσετε φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα, να πιείτε καφέ, να γευτείτε γλυκά του κουταλιού ή να κάνετε μια βόλτα στη λίμνη που είναι ακριβώς δίπλα.
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού, που χρονολογείται στο 1920 και βρίσκεται σε θέση με εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη. Το σχολείο που ανακαινίσθηκε το 1950, είχε στο παρελθόν έως και 300 μαθητές. Το κέντρο λειτουργεί με ευθύνη της AN.KA.A.E. και υποστηρίζει τις ερευνητικές προσπάθειες που αφορούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, μέσω προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής και εκπαίδευσης. Αποσκοπεί επίσης, στην προσφορά έγκυρης και αξιόπιστης περιβαλλοντικής πληροφόρησης, καθώς και να συμβάλει στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Περιλαμβάνει δύο αίθουσες εργαστηρίων με επιστημονικό εξοπλισμό κατάλληλο για τη μελέτη χερσαίων και λιμναίων οικοσυστημάτων, χώρο εκθεμάτων, αίθουσες συνεδριάσεων, εκδηλώσεων και διαλέξεων. Οργανώνει ημερίδες, συνέδρια και εκπαιδευτικές ασκήσεις, και είναι διαθέσιμο σε μαθητές, φοιτητές, νέους ερευνητές και επιστημονικούς-οικολογικούς συλλόγους για προγράμματα περιβαλλοντικής μελέτης ή έρευνας.
Σπηλιά του Γάκη
Από το δρόμο περιμετρικά της Λίμνης, μετά τη γέφυρα του Καριτσιώτη ποταμού ξεκινά μια διαδρομή 3χλμ. δασικού δρόμου αριστερά, που οδηγεί στο φαράγγι Κερεντάν και τη Σπηλιά του Γάκη. Ο δασικός δρόμος που οδηγεί στη σπηλιά είναι παράλληλος για 500μ. του ποταμού Καριτσιώτη και προσεγγίζεται σε μόλις 2,5χλμ. Η διαδρομή μπορεί να γίνει με τα πόδια ή με ποδήλατο και είναι πολύ όμορφη ιδιαίτερα όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Κοιμωμένη των Αγράφων
Πρόκειται για ένα μοναδικό σχηματισμό των κορυφογραμμών των Αγράφων που σχηματίζουν την μορφή μίας γυναίκας που κοιμάται. Η ξακουστή Κοιμωμένη των Αγράφων είναι ορατή από όλο τον κάμπο της Καρδίτσας.
Καμάρα Ανθοχωρίου
Η ομορφιά που δημιουργείται στην περιοχή από τον καταρράκτη, την πηγή, τα έλατα, το γεφύρι, τα μονοπάτια, την χλωρίδα είναι σπάνια και μοναδική. Η Καμάρα Ανθοχωρίου βρίσκεται στα 1350μ. υψόμετρο, 5χλμ. δυτικά από το χωριό Κερασιά. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από δασικό δρόμο και είναι εύκολη τους Ανοιξιάτικους, Καλοκαιρινούς και Φθινοπωρινούς μήνες, ενώ δυσκολεύει αρκετά του Χειμερινούς μήνες.
Η διαδρομή είναι μαγευτική. Προορισμός με το αυτοκίνητο είναι το πέτρινο γεφύρι που έχει αναπαλαιωθεί. Από εκεί μέσω του πέτρινου μονοπατιού μπορούμε να θαυμάσουμε την φύση, το τοπίο και να φτάσουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου μετά από 3χλμ. πεζοπορίας. Από το σημείο αυτό τα δυτικά Άγραφα και η Αργιθέα συνθέτουν ένα μοναδικής και απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο που δύσκολα συναντάς σε όλη την Ελλάδα.